fredag 19 november 2010

en möjlighet

Det här är vad jag hittade på vad som brukade vara en av mina favoritsidor.
Jordbävningen skedde torsdag 17:53 (UTC), vilket enligt mina beräkningar innebär 8 timmar senare - alltså fredag (idag) 1:53 lokal tid. Det skulle alltså kunna vara den jag vaknade upp av inatt. Frågan är om det är rimligt, jag har inte riktigt koll på hur långt ifrån epicenter man kan vara för att känna av en jordbävning av magnitud 5.
fr earthquake.usgs.gov

marken skakar

Jag var med om min första jordbävning här i taiwan igår. Jag låg och försökte somna, klockan hade nog hunnit bli ett och nattmarknaden utanför hade äntligen börjat lugna ned sig. Allt började skaka, och jag tror att ljusen utanför flimrade till innan de tillslut slocknade. Den var nog ganska kraftig, men varade inte tillräckligt länge för att jag skulle hinna känna efter hur det kändes i kroppen, om jag började vaja sådär som Kris så roligt demonstrerar. Och så låg jag ju ned dessutom.

torsdag 18 november 2010

frukost på Longguan 43

När jag gick till köket för att fixa frukost imorse låg det en främmande kvinna i vår vardagsrums-soffa. Hon var nog en av de vackraste kvinnorna jag sett, stora bruna ögon och långt svallande svart hår, från Guatemala. Hon låg och väntade på sin kompis som spenderat natten och morgonen inne på Marks rum, och var tydligen inte den enda som hade sovit över sedan gårdagens festande. Jag bjöd henne på frukost vilket faktiskt kändes lite mysigt eftersom jag alltid sitter ensam i mörkret och gör det. Sedan kom Peter, en kort men snygg australienare, utklivandes ur Alice's rum. Jag fixade frukost åt honom också och så satt vi alla tre och surplade på vår soyamjölk och småpratade.
Jag gillar att vi har något av en festlägenhet. Visst vore det kanske skönt att komma hem till ett lugnt hem efter några timmars klubbande, men det finns ändå en charm i att öppna ytterdörren och plötsligt stiga in bland ett gäng festande, glada utlänningar, som jag inte hade en aning om skulle befinna sig i vår lägenhet.

tisdag 16 november 2010

fredag 12 november 2010

hej galopp

Jag stressade hem från skolan idag. Missade min professors viktiga föreläsning för att komma iväg så fort som möjligt till morgondagens bröllop, eftersom min kompis Eason sagt att vi skulle åka så tidigt som möjigt. Ni skulle sett mig när jag susade hem från skolan, förbi matstånd och genom klädaffärer för att desperat hitta något att ha på mig. Jag har bara svart och vitt i min garderob, vilka är de enda färgerna man inte bör ha på sig på ett traditionellt taiwanesiskt bröllop (såklart, varför göra det enkelt). Dessutom planerade jag ingen finfest, så min lilla klädsamling här består ju mest av avslappnade lina-kläder och inte direkt snofs.
Hursomhellst så resulterade min stress-shopping i en het kjol och en ful ljuslila topp med strass på (!) som jag mest köpte i desperation eftersom jag tänkte att "sådant här är det nog meningen att tjejer ska ha på sig". Ja hörni, så det kan gå. Som tur var hittade jag en lite lite finare topp när jag begav mig ut för att köpa finskor och nedan ser ni resultatet av "lina tolkar vad som nog minst förväntas av henne på ett traditionellt bröllop". Imorgon lördag, eller mer realistiskt sett, på söndag, får ni se hur nära jag kom. Jag misstänker att jag är på gränsen men det känns okej, jag är ju trots allt västerlänning. Detta är förövrigt så nära tjej jag någonsin kommit, har aldrig kännt mig så flickig i hela mitt liv, haha!

Killen som tar mig till bröllopet, Eason, är förövrigt en främling, och jag ska snart iväg på marknad med honom. Han har tjatat hela veckan och jag har lyckats komma med ursäkter för att slippa undan, men nu känns det som om jag faktiskt kan ta och träffa honom eftersom han är var så snäll och bjöd med mig (visserligen på fyllan). Att han verkar lite grå och tråkig får jag faktiskt ta. Alla som matar mig får ett pris. fniss..

..och så lite bilder från häromdagen då världens finaste taiwaneser lunchade på Sababa.

onsdag 10 november 2010

En ledig tisdag

Jag hade en lång filmkväll igår med Kris och sov längre än planerat imorse; vaknade vid lunchtid och hetsade upp för att inte slösa bort min lediga dag. Tänkte att visst, även om jag inte kommer hinna göra en dagstur till en annan stad så har jag god tid att upptäcka saker här i stan. Så jag begav mig till tunnelbanan med min nya bok, kamera och vattenflaska, hoppade på och började läsa. Jag har precis börjat läsa på tunnelbanan, och jag är nöjd över min nya vana för allt blir så mkt finare då. Det är så lugnt och avslappnande. I det här fallet för avslappnande, för jag hoppade på fel tunnelbana, hamnade i fel ände av den och fick åka tillbaka. Hoppade av vid en annan station än planerat och plötsligt så var hiking på schemat istället för tempelutforskning.

Ibland blir verkligen slumpen bra och det här var en sådan dag.
Solen sken, husen blev lägre och lägre och tillslut var allt stadsbrus borta. Jag såg till och med en blå himmel! (Ända sedan jag kom hit har taipeihimlen varit vit-disig. Lite grand som ett matt moln fast utan fluff). Gick på skogsvägar och hittade ett tempel, gick på gamla stentrappor uppför berg och bara njöt. Sedan kom utsikten.
Jag försökte ta en massa bilder på vägen men allt blev bara dåligt, men det känns okej ändå.
Kan knappt bärga mig till nästa helg, för även om jag gillar stadsbrus och får adrenalin av lysande skyskrapor så är jag nog en småstadsmänniska som trivs bäst när trafikbrusen inte stör och jag kan sitta på en bänk och samtala med migsjälv utan att bli avbryten av människor som går in i mig.

tisdag 9 november 2010

Vad är det med Taipei som gör att jag inte blir trött och kan sova på nätterna?

måndag 8 november 2010

dagen efter


Shit, vi hade verkligen den sjukaste festen någonsin igår.

lördag 6 november 2010

sightseeing

Jag är hemma från en härlig dag med promenerande och sightseeing. Trotsade min bakis-trötthet i morse och gav mig ut, visserligen ganska så sent, men ändå.
Ikväll ska vi ha ett "sexy party" hemma hos oss. Mark är tydligen drink-kung och har gjort en drinkmeny, med tema vinter. fniss..
Bilder kommer :-)


fredag 5 november 2010

fotodags!

min söta kursare julie lånade en USB-kabel till mig så att jag ska slippa köpa en här. (Tjejen med glasögon, och ja, hon är nörd och aningen konstig men sådant gillar ju jag). Gulle..
Anyway, här kommer lite bilder :)



sist är en del av universitetsområdet.