måndag 16 november 2009

Fotomässan 09


Idag var det fotomässa. Livija bestämde sig för att stanna hemma efter en skallningsolycka som resulterade i näsblod, så det var jag, adam och oscar. Fotomässan har nästintill varit årets höjdpunkt för mig de senaste 2 åren, men tyvärr så uppfylldes inte mina förväntningar till max det här året. Utställningarna kändes färre än förut, och jag tilltalades inte av så många biler, även om jag såklart hittade mina guldkorn bland mängden. Jag gick aldrig på någon föreläsnig, främst därför att jag kom på att jag faktiskt inte tycker så mycket om fotografen jag tänkt lyssna på. Eller... ja till att bli impad av hans bildbehandling, men nej till att bli berörd på det sättet jag önskade och vilja göra något liknande själv.
Hursomhellst så känns det skönt med lite input. Jag har legat lågt på sistone, eller faktiskt sedan i somras. Det är dags att göra något åt det nu.

Mässfavoriter:
- Emilia Bergmark - Jiménoz porträttering av hennes portugisiske farmor (bild 2)
(det här med avlägsna släktingar ligger som bekant nära..)
- Annica Ashbergs otroligt snygga studiobilder (se kents senaste skivomslag bl.a.)
- Cecilia Joachimssons svartvita (bild 4)
- Vee Speers fina barnporträtt (bild 1)
- Athina Strataki (bild 3)

tisdag 10 november 2009

Alone in four walls


Måndag betyder alltid TV med ingenting på, och så råkar man snubbla över en fin dokumentärfilm om fattiga stackars små pojkar i ryssland, dömda för mord och stöld och småsnatterier, som sitter i barnfängelse. Det var länge sedan jag blev så berörd. missa inte när den går i repris.. "Ungdomsfängelset" eller "Alone in four walls" som den heter på engelska.
http://svt.se/2.102197/1.1754696/ungdomsfangelset

annars. ja jo. jag går omkring och funderar på karriär och pengar, fotomässan i älvsjö som jag inte får missa på fredag, och så dino som kommer hem om några dagar. Programmeringen andas mig i nacken men jag har hittills lyckats hålla mig lugn och sansad.
Hetsätningen på kvällarna har jag inte blivit av med. Jag tippar på att den går över när dino är hemma igen.

fredag 6 november 2009

ensam hemma


Hemmakväll efter en.. blåsig och kall dag. Se, jag kommer inte ens på en underhållande öppningsreplik.
Hösten är oerhört oinspirerande; jag drabbades av ångest redan i dimman påväg ut ur mina kärleksdrömmar (yes, jag har sådana..) då de vakna delarna av mitt psyke lyckades registrera ISVINDAR utanför fönstret. Det finns härligare sätt att vakna på, men mina vägarbetar-grannar har ju ändå slutat spränga asfalt så jag vågar inte riktigt klaga högt.
Det enda som kan rädda mig från depression den här årstiden är mina nyinköpta ullsockor som får mig att hoppa hoppsasteg på moln. Framtiden är ljus.

söndag 25 oktober 2009

Jag ska ta tag i slutspurten nu. Veckan som gått infinner sig på top 3 över värsta veckorna hittills, men snart är rapporten från helvetet överstökad. Så fort skiten är färdig kommer jag springa tillbaka in i mitt gamla liv och vara glad igen. Detta betyder no more stress-mage, virrpanna och de hysteriskt nervösa skratten jag behövt dras med sedan askö dag 2.
Ser fram emot att äta riktig mat igen, fiskpinnar börjar bli tjatigt.

fredag 23 oktober 2009

wake-up call


These are the friendly machines that wake me up every morning at 7 o'clock. Sometimes they hammer against the pavement, sometimes they are just driving. Sometimes there is a discotheque in my livingroom (bedroom) from the lights that they are using.
Is there a better way to wake up in the morning? I don't think so.

torsdag 15 oktober 2009

kingdom of heaven slirar på i bakgrunden. Kan inte förmå migsjälv att titta efter flera timmar i soffan - orlando bloom är inte som förr. Det är en tråkig kväll, vilket helt och hållet är mitt eget fel, och jag saknar dino. Hoppade finskan, och sedan både träning och rapportskrivning som jag tänkte göra istället. Vill mest att tiden bara ska gå så att dino kan komma hem och kramas.
Så självständig är jag..


lördag 3 oktober 2009

kanske dag 5?


Fortfarande fullt upp på askö men livet är aningen lättare. Ikväll slutade vi i normal tid för en gångs skull och hann med grekisk afton och vin. Vet faktiskt inte riktigt varför jag sitter uppe trots att jag ska upp tidigt imorgon, men jag antar att jag har tröttnat på att bara göra nyttigt och vill göra vanliga saker igen. Som att blogga till exempel :) Här är lite bilder!

torsdag 1 oktober 2009

Dag 3

Klockan är kvart i tolv och jag bestämmer mig för att sluta renskriva anteckningar. Orkar inte mer. Har jobbat hela dagen i labb och är måttligt utmattad, inte som igår dock.
Morgonen var jobbig, klockan ringde aldrig TROTS att jag ställt in alarmet rätt (jag kollade efter) och adam knackade på 10 minuter innan lektionen började och frågade hur det var med mig. Fresh and dandy. Jag hade tänkt duscha och allt, vilket jag inte hann med så jag har gått omkring som en stinkande slickad katt hela dagen. Det blev inte direkt bättre av matos-stanken som smög sig in i mina kläder - men framförallt mitt hår - efter middagsgörandet, men med tanke på hur goda de där champinjonerna blev, så känns det ändå som om det var värt att stinka som en gris i ett par timmar. Att vara mätt och belåten är ändå guld värt.

Nu låter ju det som om jag vantrivs här på askö, men det är faktiskt riktigt trevligt mellan varven. Vi är bara 6 elever så man blir riktigt tighta här, lär iaf känna varandra och även läraren och hans trevliga kinesiska assistent. (Mellan alla labbrusher..) Det är bara lite... intensivt. Har dock fått höra om kinesisk skolgång och jämför mig konstant med små söta kinesiska skolbarn vilket får mig att uthärda när det är som jobbigast. Kan de så kan jag.. eller nåt.

onsdag 30 september 2009

Dag2

Tänkte blogga och visa lite spännande bilder från vår fullspäckade dag men håller sakta men säkert på att avlida av psykisk utmattning så jag hoppar.
Var ute på havet mellan 9 och 15:30, för att sedan återgå till labbet och jobba där fram till 21:30 (med lunch och fikapaus på sammanlagt 1,5h). Dessutom renskrivning av anteckningar från dagen och ja. trött.
Båten? Mest kallt trots att jag var klar för snowboardåkning med vantar, och mössor och lager med kläder.

zzzz

tisdag 29 september 2009

Dag 1

Jag ligger på rummet och har precis skrivit rent mina anteckningar för dagen. Är på exkursion och bor på forskarcentrum på vackra askö och ska snart sova. Askö är fint, jag trivs; de röda husen och stugbyn påminner mig om skolläger, hav med kristallklart vatten och vass är extra vackert på eftermiddagen, och dessutom känner jag mig lite som om jag är med i seaquest. Jag tror det kan ha med typsnittet på stationens logga.. Det är iaf supercoolt att vara på en forskningsstation men jag har (tyvärr) inte sett så många forskare ännu. Kanske de dricker öl i någon källare à la geologstyle. Det här är andra exkursionen där lärare förvånas över att studenterna inte dricker öl om kvällarna (VARJE kväll), så återigen: geologer är inte tråkiga nördar, snarare coola och smarta som balanserar fokusdag med avslappnat häng på kvällarna.
Som sagt, trivs.

söndag 27 september 2009

Efter en relativt bra dag på jobbet möttes jag av glada pappa och ritva som stod och frös utanför min lägenhet. De hade med sig lite saker från kungsör och vi åt rödbetssoppa-middag i lilla köket. Bordet känns helrätt och middagen var jättemysig trots att jag satt på ett soffbord (i svart och metallic - mansmöbel nummer femtiofyra). Dessutom ÄLSKADE de min soppa och jag fick en skvätt av mästerkock ego! Gillar ju komplimanger..
Snart blir det av att bjuda hem folk på middag och då JÄVLAR ska matnjutningarna frodas som vackra blommor på en sommaräng (dock möjligen lite mer intense, men jag kan vara ganska dålig på liknelser om jag är bara vill).
Bilderna är från veckan som gått, musikvideospotande/promenad med dino på söder, samt den långa långa kvällen med matbordsmontering. Karln tog i och jobbade hårt hårt medan jag observeraded med erotisk blick och kokade favorit-te.
Livet är härligt ibland.


tisdag 22 september 2009

Försöker uthärda huvudvärksattack och det går lite sådär. Egentligen borde jag ha spenderat dagen med att plugga eftersom jag har tenta imorgon, men det har jag inte direkt kommit igång med ännu - trots 4 timmar spenderade i skolan tillsammans med kursare. Vill ligga ner helst, men dino och hans kamrat mixar rock i vardagsrummet/sovrummet så jag hukar med datorn och en alldeles för varm kopp med te i köket. Kollar på klockan lite sporadiskt. Kisar lite sporadiskt. Skriver lite sporadiskt.

Kanske gör tomatsoppa ikväll.
Me and Dino went to a small releaseparty at a really nice bar a couple of days ago. Midaircondo was playing. Dino drank 2 beers and 1 glass of red wine during the same time I drank my only glass of wine. I know how to save my money AND how to keep my dignitude ;) no, seriously, it was a great evening. We had to leave early though because of a presentation at school the next day, but hey, that's life.
jag kan verkligen inte skriva schyssta blogginlägg på engelska. haha :)

onsdag 16 september 2009

work work work

Still feeling a bit shaken after yesterdays' discovery that my bankaccount isn't as full as it used to be. Im broke and after today's phonecall to CSN there's really not much that I can do about it. I just have to be patient and wait, experimenting with my vegetablesoups that always contains the same stuff (but hey, soup is cheap!). I hope dino won't get tired and get a lover who cooks better than me.

tisdag 15 september 2009

today's accomplishment


it took us 2 hours but it's pretty damn good!

söndag 13 september 2009

Nu känner jag mig bara bitter och arg. Det är väl gulligt med delfinen. Om mamma hade valt det som kontaktnamn hade jag tyckt att det var sött, lite typiskt mamma att vara puttinuttig, men okej. Så varför ska inte någon annan få heta puttinuttan. Hon ser ju faktiskt jättetrevlig ut.

delfinen727 (?!?)


Klart man ska vara fantasirik när man skapar användarnamn på dejtingsidor, men delfinen? Jag slutade använda söta djur som alias när jag var 11 - den här kvinnan är snart 40 bast.

fredag 11 september 2009

farväl kärleken, farväl!

Som en prinsessa från sagorna stod jag på balkongen (tittade ut ur ett fönster på slottet) och såg min ädla riddares rygg bli mindre och mindre.

sjukdom i familjen


Efter en hel dags dåsande runt i lägenheten beslöt vi oss för att gå ut en sväng för att njuta av vad som kan varit årets sista varma eftermiddag. Det blev glass, chokladpraliner och en massa promenerande.

torsdag 10 september 2009

onsdagkväll

Jag hatar att vara sjuk. Hatar att inte kunna träna. Hatar att inte kunna föra ordentliga samtal.
Hatar knivar i halsen och dimma i huvudet.
Gillar inte rum utan lampor och kök utan köksbord. Tavelfria väggar.
För hög volym på tvn. Alldeles för mycket disk i vasken.
Tycker däremot om Gröndals café, mobila bredband, och pengar. Plugga när jag lyckas hålla koncentrationen. Möjligheten att låna film på bibliotek.

fredag 4 september 2009

fredag FREDAG fredag

Karln är bortblåst för helgen och kvar sitter lina i lägenheten och käkar sin femtionde portion ugnsgrönsaker. Tog en nap och surfade lite sporadiskt när jag kom hem från skolan, istället för att läsa minst 10 sidor av den vetenskapliga artikeln som legat och bränt på min hårddisk. Och nu blir det antagligen håkan i spöregn eller åtminstone dugg på grönan. Jag tror jag är nöjd.

tisdag 1 september 2009

bilder bilder bilder

delvis söndersprängd och vattenfylld bunker tillhörande hitler under asfalten.


berlinifierad och sambo



Det är sjukt hur enkelt och lätt det kan vara att återgå till verkligheten och det normala när man varit utomlands. Några dagar i Berlin känns alldeles lagom när man får komma hem till drömlägenheten och bo i den tillsammans med nyfunnen sambo. Här är lite bilder.

lördag 22 augusti 2009

Så har man klivit in i familjeföretagandet. Idéen om självförsörjande självständighet och migsjälv som en egen individ glömdes bort, och istället ligger jag här i dubbelsängen och maskar ur 80tals-bilder till dinos videoskapande. Det går utför, eller så är jag påväg att bli väldigt väldigt rik.

Jag plockade blåbär för 3e dagen i rad idag och min rygg & min själ börjar säga ifrån. Dock är det svårt att stå emot den eviga plocklusten som rinner i blodet. Jag vet inte riktigt var det är påväg, men hursomhelst så börjar dinos frys bli fullastad. Det är nog dags att sätta stopp.

Ont i halsen. Lite.
Gonatt kids.

fredag 21 augusti 2009

tisdag 18 augusti 2009

SJ har officiellt gjort det igen. Det är en aning old-school att inte stödja mac.. och inte på det coola sättet. Ge mig mina biljetter för fan.
Utöver det är allt finemang. Jag har fixat så att jag slipper komma tillbaka till göteborg på fredag, vilket betyder att jag imorgon tar mitt pick och pack ut från lägenheten och flyttar hem igen. Hem till dino. Hem till värmen. :) Jag längtar som en gnu.
Mitt lilla spratt på facebook igår gick inte alls hem. Sofia var den enda som kommenterade, förutom dino som snabbt undrade vad det var som pågick. (Hans kommentar raderade jag såklart på en gång). Har människor inget intresse av att jag gifter mig? Jag trodde det skulle bli stormning av min logg. Trodde jag skulle bli spännande och intressant men icke, det krävs mer och jag har många provocerande planer att attackera med för att få alla dit jag vill.

Känner att jag spårar ur. Drar hem och ringer SJ.


måndag 17 augusti 2009

vad vore livet utan drama


Alldeles för sent och jag går till sängs, en aning frustrerad.
Tekniken har inte varit till större hjälp ikväll.
Är hungrig som vanligt.

Funderar och tänker på att jag ska hem till stockholm och att mitt liv som det brukade se ut börjar 24 augusti vilket känns bra och dåligt.
Bäst vore om jag och Dino hittade en takvåning med minst 4 rum varav ett är ljudisolerat, med billig hyra, panoramafönster och nära till stan och motionsspår. Då skulle vi slippa hela den här distansförhållandegrejen. Vi är nog båda två trötta, men med olika syn på våra möjligheter att ordna upp och det stör mig.

Ner i täcket, nu!

söndag 16 augusti 2009

severe ryggsmärta

Jag hade mitt livs första vernissage idag på skolan, äntligen! Jag blev full efter flertalet halvfulla plastglas med lättdrucket flädervin, och gick runt och spontanminglade med aningen lurig blick. Pratade med en söt tant som älskade mina bilder och egot var på topp. Härligt med boost.

Tanken var att jag nu, as we speek, skulle befinna mig på balkanklubben vid Storan, men gårdagens Glasvegaskonsert har slagit mig ur leken. Min kropp klarar helt enkelt inte längre av knuffande med armbågar och ett ivrigt hoppande i folkmassor. Jag behöver ett rock-bootcamp. I alla fall min rygg. Armarna klarar sig om jag återigen börjar med armhävningar.

Imorgon, söndag, ska jag springa igen. Har inte gjort det sedan måndag så det är definitivt på tiden, men jag är nervös över att jag kommer vara sjuk.. Håller tummarna.

onsdag 12 augusti 2009

dags för deppinlägg nummer femtioen.

Jag såg en trailer idag. Seinfeld frågar sin kompis, den tjocka korta George med glasögon, varför han överhuvudtaget går upp på morgonen och George svarar lite osäkert att han gillar att läsa morgontidningen.
Ikväll är det den perfekta liknelsen eftersom jag själv inte kan komma på någon annan anledning än att jag älskar frukost och har längtat en hel natt efter mat. Problemet är att när ätandet och den obligatoriska duschen är avklarad har jag inte så mycket mer att leva för. Dramatiskt ordval tycker ni, men det är sant. Idag skrev jag en "att göra"-lista där jag inkluderade"inte titta på för mycket tv", och jag önskar att jag kunde säga att mina att-göra-listor brukar innehålla viktigare saker än så. Jag har absolut ingenting att hänga upp mitt liv på nu när kursen lider mot sitt slut och alla andra har liv utanför som jag saknar. Det känns för jävligt. Jag försöker sysselsätta mig, men försöken blir tröttsamma när man ständigt måste ta egna initiativ och göra 90% av roligheterna på egen hand, själv. Glädjen försvinner på vägen.
Jag förstår inte riktigt vad jag gör för fel.
Sedan är det jävligt B att gnälla men ikväll är jag trött på att vara stark och tänka positivt.

Göteborgkalaset har förövrigt börjat och det påminner mig åter igen om att jag inte har några vänner. Bevittnade två, faktiskt skitbra, spelningar för migsjälv och blev bara gråtfärdig. Gick hemifrån lite uppiffad med halsband och allt, fullt medveten om att jag antagligen skulle få spendera kvällen ensam men ändå med en gnutta hopp om att det INTE skulle sluta så. Varför kan inte jag få bli överraskad någon gång?

rullar mig i självömkan
rullar mig i självömkan
rullar mig i självömkan

jag känner mig som en tragisk figur i en Roy Andersson-film

måndag 10 augusti 2009

tolvslaget

Det är ganska uppenbart vid det här laget att jag behöver baby för att fungera normalt. HELT omotiverad och oinspirerad att göra någonting kreativt överhuvudtaget. Jag är helt enkelt inte min egen person numera. Ignorerar det faktum att utställningen är på lördag och att jag måste vara i skolan imorgon. Ignorerar det faktum att jag ska presentera någon annans arbete imorgon. Ignorerar det faktum att jag ska upp tidigt.
Imorgon kommer jag att:

1. försova mig (med flit) och
a. "glömma bilderna" men ändå improvisera fram en presentation
b. inte gå till skolan alls

eller
2. gå dit (ej försenad) och
a. ha "glömt bilderna" och improvisera fram en presentation
b. erkänna att jag fortfarande inte vet vilka bilder jag ska hänga upp

Hur jag ska förklara min totala ignorans av en ringande telefon för Mareike är även det okänt vatten men det kommer antaligen bli jävligt dimmigt och dåligt.


Annars har dagen varit bra. Jag sprang 11 km i duggregn och kände mig fri. Jippi.

söndag 9 augusti 2009


trött på skapande.
och utställningen ger mig freudianska felsägningar i tidigare blogginlägg.
dags att sova.

klart jag inte raggade på dino på en utställning.
stadskällaren däremot. det är där det händer.

lördagkväll


Jag har mitt matbord fullt av bilder som jag ska para ihop till utställningen på fredag. På torsdag ska de vara färdigmonterade på aluminiumplåt till utställningen och jag vet inte vilka jag ska sålla ut och vilka som ska sättas upp. Jobbigt läge. Börjar bli trött, men d har sagt att man är som mest kreativ på natten så jag funderar på att försöka i ytterligare ett par timmar tills jag är i mitt essä. Är trött dock. Och hungrig. Mina nyplockade björnbär är otroligt lockande men jag ska spara dem till min grötfrukost imorgon.

Ikväll är det exakt 2 år sedan jag raggade upp fino på utställningen. Kanske är det därför som det känns extra tomt. Om jag bara kommit på tidigare att åka och hälsa på - idag hade varit den perfekta dagen eftersom jag inte har skola förrän måndag. Det är lätt att vara efterklok och frustrerande att inte ha tänkt efter; det finns inga sista minuten-biljetter kvar till medeltida arboga imorgon.

lördag 8 augusti 2009

Jag tänkte skriva en lista över saker jag brukar tänka på i väntan på ett samtal från dino, men så ringde han mitt i allt så jag kom av mig. Han öppnade med ett "jag älskar dig" och jag kommer sväva på moln ända in i lördagen. Det är härligt.

fredag 7 augusti 2009

kontiki i ett nötskal

Man kommer hem från en kväll tillbringad med en födelsedagskvinna och gör pasta med vitlök och crème fraiche. Kryddburken med oregano och basilika spills över pastan och får en att tänka på pizzan man ska äta dagen efter. En halvhjärtad dusch senare lägger man sig ner i sängen, blundar, och tänker att imorgon ska jag sova länge länge.

måndag 3 augusti 2009

lalalafoto

Sitter i skolan igen. Eftersom jag inte har internet i min lägenhet längre (dvs, samtliga internetinnehavare i byggnaden har lösenordsskyddat nätverk) så är jag tvingad hit. Alltså - inte ett lika frekvent bloggande från min sida.
Jag har haft handledning och kritikklass idag på eftermiddagen. Det var kul och utmattande, men jag är inte säker på om jag fått så många nya infallsvinklar till mitt projekt som jag hade velat. Jag har svårt med mitt urval eftersom det är så många bilder att välja mellan, även om jag är nere på 22 st nu, och vet inte vilka röda trådar jag ska följa (eller hitta på). Det känns som om jag har bra enskilda bilder, men som inte fungerar tillsammans. Det är svårt. Tänkte sätta mig ner på onsdag en hel dag och bara köra, inte sluta förrän jag löst det - utställningen är redan om en och en halv vecka, och jag måste hunnit skriva ut och monterat på aluminium tills dess. Komiskt hur jag känt mig avslappnad och lugn i nästan 2 veckor och går från det till en upstissad liten kyckling som inte riktigt vet vilket håll som är vart. Men det ska nog ordna sig.

What else? Jag har lånat 3 böcker på biblioteket som jag är fast besluten om att ha läst ut innan jag flyttat härifrån, och har en hård träningsvecka framför mig; Adèle fyller år på torsdag och vi planerar ett after work med ofantliga mängder öl och sedan pizza på fredagen, så jag bygger upp min kropp extra mycket fram tills dess för att återgå till att vara på någorlunda bra nivå efter bakslaget.
nu ska jag hem och ligga på sängen. Har jag tur är det bachelorette på teve idag men jag tror det är imorgon.


peace out från en otroligt tråkig bloggare.

fredag 31 juli 2009

Jag sitter i skolan igen. Har spenderat vad som känns som hela morgonen (egentligen: 2 timmar) med att försöka lösa mitt krashade-hårddisk-problem och nu är det bara ett telefonsamtal mellan mig och en mysdag med bokläsande i min lägenhet.
Det regnar och jag ångrade redan när klockan ringde att jag lovat daniel att komma till skolan vid 11, men jag tog mig upp ändå, vilket nog var bäst eftersom grafifoto hörde av sig en timme senare och berättade att det blivit fel med min beställning.

suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck suck

lördag 25 juli 2009

Min fantastiska mormor sitter mest inne hela dagarna när jag och mamma försöker få med henne på diverse promenader till apoteket och mataffären. Kanske är det ett medvetet val av henne för att få vara själv utan oss som försöker passa upp på henne så mycket som möjligt, men det är ändå synd. Är det så att bli gammal? Hon sitter mest i sin gungstol och knarrar, tittar ut genom fönstret, och lyssnar på finsk tango. Är det en bra dag så går hon ut i 30 minuter och sitter i gungan med sina skvallergrannar. Hon verkar dock inte missnöjd, inte ens uttråkad, även om man ibland kan ana en sorts missnöje i hennes blick. På söndagarna sitter hon också inne, sätter på radion och lyssnar på gudstjänst och jesus-sånger. Förut brukade hon gå till kyrkogården en gång i veckan för att lyssna på gudstjänst eller pyssla om gravarna där min morbror Pentti och min morfar ligger, men det orkar hon inte längre.
Hennes liv går på rutin, ingenting skiljer en dag från en annan, och det gör mig så förundrad att hon faktiskt verkar trivas med det. Kommer jag också göra det när jag är 89? Det ligger så otroligt långt ifrån hur jag ser mitt liv som pensionär. Och.. inte ens en promenad? Det går dagar när solen skiner från det att den går upp till att den går ner och hon sitter inne, har på sin höjd dörren uppe för att få in lite friskluft. Hur funkar det egentligen?

Dagens porrdvdtitel "Married but loving wet pussy"

söndag 19 juli 2009

Det är sjukt hur man kan längta efter att få blogga av sig, men när man sedan får tillfälle så kommer ingenting alls. Detsamma med mail. Fan, jag har blivit en sådan där tråkig mailare.
Jag är hursomhellst i kuhmo och hälsar på min mormor tillsammans med min käre mor. Eftersom jag inte kan prata finska så är jag och min mormor stumma inför varandra, om man bortser från varma leenden och stirrblickar när den andra av oss pratar med mamma. Det är skumt.
Här är hon iaf. Hon gillar att lösa korsord.

torsdag 16 juli 2009

mellanlandning

Överraskade snabbt, och framförallt GRATIS, wifi gör helsingfors' flygplats till en självklar vinnare av den åtråvärda benämningen "dagens favoritflygplats".

sista kvällen i kungsör




Efter en dag med rykande, nästan brinnande däck, fika och lyxsallad på Silvia, och ett uthålligt solande i Sundbyholm har jag äntligen bestämt mig för att gå och lägga mig. Jag flyger till Finland imorgon så jag borde sovit för länge sedan, men packningen drog ut på tiden och jag ville hinna googla finska fotografer innan jag drar för att få lite finsk input inför mitt projekt. Har verkligen fastnat för Susanna Majuri.

Kollade på väderleksrapporter över finska nordlandet och det ser inte bra ut - verkar mest bli regn hela veckan, men jag tänker fortsätta hoppas på solssken ändå. Om det regnar kommer det bli svårt att klara en småstad som Kuhmo i 10 dagar, trots mina 4 böcker.

Såhär dagen innan resan har jag gripits av en mindre panik över att jag inte kan någon finska. Går igenom det här varje gång jag har en finlandsresa inplanerad; mitt modersmål är verkligen något jag borde ha tagit tag i vid det här laget. Jag är för gammal för att skylla på att mamma inte lärt mig snacka under min uppväxt. Bar ur samtliga överfulla lådor ur min garderob i jakt på den gamla finskaboken min mamma köpte till mig för 5 år sedan, men när jag, med kroppen full av panik, rusade över till henne för att fråga plockade hon fram boken ur hennes bokhylla. Hon visste exakt var den låg. Nu finns den nedpackad i mitt handbagage.

Off I go.

söndag 12 juli 2009

back in business

Befinner mig i kära Kungsör för att hälsa på familjen, men framförallt för att fira min syster Katja's 30-års dag. Dagen till ära har jag på mig min nya klänning, direktimporterad från Nice med min trogne följeslagare Adèle de la Crème. Det känns lite ovant, men jag härdar ut och lär mig att leva ett vanligt liv utan lår-ångest.

Jag var på promenad i duggregnet igår för att försöka tampas med min pms-ångest, och det fick någorlunda önskad effekt. Det är typiskt hur allt kan vändas från hyper-trevligt till super-deppigt och att allting som händer runtomkring en helt plötsligt får en ny, tragisk, djupare mening. Jag kommer nog aldrig riktigt lära mig att inte ta allt på för stort allvar dagarna innan mens. Men ändå, här är jag och jag har inte tagit livet av mig. Det måste ju vara något att hurra för ändå. :)

onsdag 8 juli 2009

mommy's gone

Så sitter jag återigen ensam i mitt lilla krypin. Adèle har försvunnit till varmare breddgrader hos Martin och lämnat mig med min käre teve och rena disk, och jag måste erkänna att det är lite tomt trots det faktum att hon faktiskt bara sovit här två nätter. Dessutom har jag svårare att ignorera morgondagens redovisning när jag inte har någon att PRATA med, vilket betyder att jag kommer behöva gå igenom den om en liten liten stund.
Ikväll vill jag bli fotoassistent på heltid i New York och bo i en fin mysig takvåning med utsikt över hela stan, och det känns härligt att ha ett litet vagt mål eller önskan, även om den säkert kommer tyna bort imorgon när klockan inte är nära midnatt. Små infall kan faktiskt vara mysiga även om man är medveten om att de kanske inte egentligen är klockrent och passar ihop med resten av ens planer.

fredag 3 juli 2009

kvällningen

Igår var jag och Lina i slottsskogen och tittade på den nya sälungen som föddes i förrgår. Det var definitivt veckans, om inte månadens, höjdpunkt. Fan vad jag älskar sälar.

Tog en liten kvällspromenad idag för att jämna ut dagens motionsslinga jag inte sprang, och det var mycket uppskattat. Det var sent, men jag har lärt mig att ju senare desto bättre, för göteborg är verkligen som vackrast på kvällen. Det är helt galet vilken härlig stad jag får spendera sommaren i. Thåström och Anna Ternheim spelade i Trädgårdsföreningen, som är en liten park mitt inne i stan, och det hördes över hela staden när han (thåström) bräkte på. Jag gillar ju inte Thåström egentligen, mendet kom ändå något stämningsfullt vemod över mig när jag gick omkring själv vid älvskanten förbi alla människor som satt ner i gräset och lyssnade. Jag önskade att dino var med, och känslan bara växte starkare när jag gick förbi alla fina restaurangers uteserveringar.
Jag drog slutsatsen att min PMS har börjat när jag kände gråten i halsen.

Imorgon ska jag fotografera söta små tanter på stan. Tänkte ta mig över den där spärren som inte tillåter mig att fota främlingar. Det blir tufft.

tisdag 30 juni 2009

sommaren vid haavet är hääärlig

haha, ja, idag är jag fånigt optimistisk.
Det är nu första kvällen på ett tag (det var ett par dagar sedan sist) som jag känner mig glad och tillfreds. Jag lydde dinos råd och kopplade bort allt som hade med temat att göra, gjorde andra saker och tog INTE med mig kameran, och det var tydligen det som behövdes. Hoppas jag. Nu är ju klockan strax innan midnatt, och alla vet vi vad midnatt gör med människor, men jag betar på att det här kommer att hålla i sig. Jag ska keep(a) it simple. Slappna av. Leka. Strunta i min och andras nivå och ta det lugnt. Ha roligt :)

söndag 28 juni 2009

Idag har jag varit vid havet hela dagen. Tog ett par svettiga omständiga timmar på en rad olika bussar innan jag hamnade någonstans där det fanns vatten, men jag antar att det var värt det för jag har haft det toppenskönt idag. Har legat på en klippa och lyssnat på havet och bättrat på min bränna. Dessutom förgäves satt mig på en sten i havet för att kunna få lite havsvatten på mig (tången och musslor på botten omringade mig så jag kom inte längre ut) och "bada", samt småpratat med ett par trevliga killar på bussen OCH en superbrun (helstekt) tjock kvinna med badtips vid klipporna. Tyvärr var stadsbiblioteket stängt så jag var tvungen att köpa en bok (som jag nog inte tyckte så värst mycket om, men ändå läste ut). Funderade på att på allvar gå tillbaka till bokhandeln och be att ångra köpet för det finns inte en skråma som kan avslöja att jag faktiskt redan läst boken, och jag hade lätt kunnat få tillbaka pengarna. Jag avstod dock och kände mig lite skamsen ett tag.

Igår besökte jag Liseberg för första gången i jakt på ett bra projekt för temat vi har, men det gick inte så bra med fotandet. Kanske drar dit nu ikväll istället på jakt efter bättre scenerier, men det lutar åt joggingtur istället. Det var inte alls lika mysigt och sagolikt som jag hade tänkt mig. Och jag såg bara kaninen EN gång!

lördag 27 juni 2009

fästligt


Gårdagen var mysig. Caroline kom hit på besök från Södertälje och gjorde mitt dygn. Vi hade det festligt tillsammans med hennes kompis Wille och satt på berget vid Masthugget fram till midnatt med vin i glasen och samtalade. Härligt med besök.

onsdag 24 juni 2009

sunny sunny

hej hej, idag har jag ätit lunch med mina kursare. Det blev härlig thaimat och det var förtjusande överkomliga priser. mums. :)

la technique de l'appareil photo


Idag har vi haft kamerateknik och det är skitkul! Bländare och slutare var för en vecka något som jag lite smått försökt undvika eftersom det verkat krångligt, men idag föll alla pusselbitar på plats och det är inte alls så krångligt - däremot lite pillrigt och svårt att få till bra (men det är en annan sak).
I min grupp finns:
-Johannes som är lärare med skepparkrans och är härligt diffus men ändå organiserad
-Birgitta, den söta unga tanten som är bildkonstnär som idag höll i en digital systemkamera för första gången
-Kristin, den lite halvgalna tjugo-nåntingen som har en fotoblogg, är lindihopp-instruktör samt jazz-sångerska
-Linda som pluggat dokumentärfilm i chile i ett år (inte slottskogs-linda)
-Richard, halvstel lång man som snart är färdigutbildad journalist
-Erik, en snäll, skrattande, nära 50 som jobbar med film och har en vit-grå (ganska kraftig) skepparkrans
-Johan, man runt 40 som jobbar på förskola och saknar hår men som är mycket trevlig

Linda tog med mig på picknick i Slottskogen idag och det var riktigt trevligt, dessutom fick jag syn på andra hälften av den (som var full med djur). Bildbevis på sälar och pingviner kommer en annan dag. men.. säl :) fastnade i vad som kan tyckas som en evighet då jag spanade in deras tjocka kroppar med simfötter snurra omkring i poolen. haha. åh!